Pakkelister


Jeg har lavet et par standard pakkelister, som nok mest er rettet imod en “spejdertur” som deltager, turlederen, har lidt ekstra med, og husk på en vandretur skal der også være plads til fællesgrej og mad i oppakningen.

Pak de tungeste ting højt i rygsækken og tæt på ryggen. De småting du får brug for i løbet af dagen, bør ligge i sidelommerne så de er til at komme til og når man pakker vandtæt, bør det være i klare poser, med nogle ekstra poser i tasken. Regntøjet skal naturligvis være tæt på. Hvis oppakningen ikke ligger rigtigt, kan rygsækken let føles dobbelt så tung. Et godt pejlemærke er at, rygsækken maksimalt må veje 1/4 til 1/3 af sin egen vægt.

Man bør begrænse sig, når man pakker, så man f.eks. ikke har et par bukser med til hver dag, men kun har et par i reserve. Man kan være kritisk og konsekvent når man pakker, for ofte kommer den der lille ting virker smart når man pakker, man jo kunne få brug for dimsen som aldrig op af rygsækken.

Undgå at medbringe ting hvis virkeområde overlapper hinanden, kan man i stedet for bestik. Nøjes med en dolk eller et multiværktøj, og en spork, som er en kombination af en ske og en gaffel. Og man behøver heller ikke flere både have en lommelygte og en pandelampe med. Dette kan lette turen meget, og give mere overskud til de sidste kilometer.

Alternativt kan man vælge at investere i letvægtsgrej, i nogle tilfælde kan der være tale om en betydelig vægtreducering. Funktionaliteten er normalt den samme, blot med en mindre vægt og marginale forbedringer – I visse tilfælde også med en mindre volumen. Bagsiden ved letvægtsudstyret er dog, at dette har en højere pris i friluftbutikkerne.

At pakke let er faktisk ikke vanskeligt. Hvis man tager en kniv, et ildstål og spiser lav og fyrrenåle, man behøver næppe at bære på mere end et par hundrede gram. Men meget få af os vil gerne gøre friluftslivet en kamp for overlevelse! Vi vil gerne sove komfortabelt, varmt og tørt.

I jagten på det ultimative grej, når man køber eller laver nye, og lettere, ting. Er det en del testning og fejlkøb. Man kan opleve, at man ikke kan sove på et liggeunderlag, der er for korte eller for smalt. Den nye sovepose viser sig at være for koldt uanset hvad producenten skriver i reklamen.

Det er de tungeste ting, der giver det største potentiale for at spare vægt. Telt, sovepose og liggeunderlag til at størstedelen af de tungeste, enkelt genstande i rygsækken. Hvis man erstatter et to-mandstelt på 3 kg med et på 1150 gram, sovepose på 1,5 kg en på 800 gram og liggeunderlaget på 1 kg med et til 350 gram har allerede sparet 3,5 kg – uden at bore hul i tandbørsten.

Mad er et af de vanskeligste punkter for at spare vægt. Vand udgør hovedparten af fødevarer vægt, så man kan eventuelt vælge at bruge frysetørret mad, hvor der bare skal hældes lidt vand i.

Det gælder, om at tænke uden for boksen, anderledes og kreativt.

© 2007, Markussen-net.dk Cookie & Privacy policy