GPS aktiviteter
Geochatching er en global skattejagt, med ca. 1,5 mio. skatte rundt omkring i verden, og heraf ca. 21000 i Danmark.
Det er både en god aktivitet til at komme ud i naturen, både alene og sammen med hele familien. Der er uendeligt mange sværhedsgrader. Og man får set spændene steder, i nabolaget eller på ferien, som man ikke kendte. For chatchene er gemt over hele verden, og ofte et sted som betyder noget for den som gemte "skatten".
Når du har oprettet dig som bruger på hjemmesiden geocaching.com, kan du som gratis medlem se kordinaterne, og overføre dem direkte til GPS'en. Vælger man at betale 10$, kan man undlade at printe oplysninger om chatchen, da de så også bliver overført sammen med koordinaterne.
I Danmark kan man lettere få overblik via geo-map.dk, hvor man også efterfølgende kan logge sit besøg.
Chachen indeholder en lille logbog, og evt. noget man kan bytte med. Bagefter registrerer man sit fund på geocaching.com. I folderen og på hjemmesiden geocaching.dk kan man læse meget mere.
Selve chatchens størrelse kan variere meget, jeg har både fundet mange på størrelse med ammo-boxe som på billedet. Men også magnetiske eller mindre end et mælkelåg.
I nogle chatches finder man en dims med et skilt eller en mønt, med en chatch kode. Hvis man vælger at tage dem, skal de lægges i en anden chatch, og logges via linket: Geocoins og Travel Bug, hvor du også kan følge deres rejse rundt i verden.
Opencaching, virker på samme måde som geochatching, men uden abonnementer og medlemsgebyrer. Men desværre ikke så udbredt pt. til gengæld kan man markere et område på kortet, og overføre samtlige skatte direkte til gps'en med et klik.
...Men pas på muglerne.
På marinetorvets hjemmeside, kan man se en god oversigt til elektroniske kort til gps'en.
Man kan finde gratis danske topografiske kort, på hjemmesiden Postha.dk til sin gps, som dækker et begrænset område. Eller, kombinere med Mountainbike og Vandrekort baseret på Openstreetmap, men som mangler højdekurver men dækker det meste af verden.
Programmet FizzyCalc kan konvertere forskellige gps og kortkoordinater, imellem forskellige formater.
En gps, kan f. eks. også bruges på vandreture, til at finde lejrpladser og oplevelser, som på Friluftskortet og Geodating. Eller finde tilbage, hvis man er blevet væk, med funktionen "GO BACK" :-)
Mangler du et ruteforslag, kan du prøve hjemmesiden gpsies.com. eller indtegne din rute på hjemmesiden Irun.dk og beregne længden af, din rute på et Google Map kort.
Overvej en GPS som sikkerhed, hvis du begiver dig fra alfavej. Har du brug for en ambulance. Så skal de have en "postadresse" eller din "GPS-koordinat" for at finde dig.