Nethandels guide


Der er ingen udfordringer hvis man handler inden for EU, der kommer ikke moms eller gebyrer på forsendelsen, og hvis pakken skal returneres kan porto være relativt høj. Man skal dog være opmærksom på at det er "sælger-landets" lovgivning som er gældende for handel og reklamationer, med mindre sælger direkte markedsføre sig i Danmark, eksempelvis via en dansk hjemmeside.

1 juli 2021 kom der nye regler for import, for vare købt uden for EU. Hidtil har der været en minimumsgrænse, hvor der ikke skulle betales moms, hvis pakkens værdi var under 80 kr. Først hvis pakkens værdi var 80 kr. eller mere, skulle der tillægges moms, og eventuelt afregnes told samt betales et transportgebyr, til transportøren, eksempelvis PostNord.

Postnords vejledning om overgangen til de nye regler
Told styrelsens vejledning om de nye regler: undgåprischok.dk

pakker

En hurtig hjælp, til sikker nethandel

Der er meget at kigge efter, hvis man skal handle sikkert på nettet. Står der https:// og ikke http:// når du indtaster kortoplysninger, er det ofte et tegn på, at det er et sted du skal holde dig fra. Kan du finde kontaktoplysninger, firmaprofil eller andet som virker overbevisende… uden stavefejl. Mærkelige priser som slutter på et skævt beløb. Virker linkene på siden? Har firmaet evt. en fysisk adresse, hvor man kan henvende sig, er det et plus.

Forbrugerstyrelsens hjemmeside, kan du finde dine rettigheder.

Handler du i Danmark, har du 14 dages returret, og varen må faktisk gerne være brugt. Men forhandleren kan, hvis varen er brugt, fratrække en del af værdien som dækker et evt. værditab. Fortryder du dit køb, er det ikke nok, at lade værd med at hente varen, man skal aktivt gøre forhandleren opmærksom på at man gør brug af sin returret.

Kender du ikke firmaet, er her et par værktøjer

Hvorfra kender du firmaet? fra et link i en mail, et reklamelink på en hjemmeside, en internetsøgning eller har du fået firmaet forslået af en du kender, som har haft gode erfaringer med webshoppen.

Tjek hvem som står bag, en dansk hjemmeside på DK-hostmaster.dk, samling med Erhvervsstyrelsens register CVR.dk, og hjemmesidens kontaktoplysninger.

Er der i stedet tale om en udenlandsk hjemmeside, kan du prøve at finde oplysninger om domænet via Networksolutions.com

Via Trustpilot og Google. Men brug kun oplysningerne vejlederne da nogle netbutikker har forsøgt at påvirke deres score på eksempelvis Trustpilot. Her kan det anbefales at kigge på hvor mange andre sælgere den enkelte profil har anmeldt, har de kun anmeldt 1-2 så vil jeg være mere kritisk hvis det er en 5 stjernet vurdering. Det samme hvis en netbutik fremhæver anmeldelserne på deres hjemmeside, i mine øjne virker det uprofessionelt, og det vil sige utroværdigt.

Ikke EU/EØS lande:

Pas på. handler du uden for EU, kommer der ekstra udgifter til moms, told og importgebyr. I USA sender mange firmaer ikke ud af landet, og kender du ikke nogen som kan modtage og videresende din pakke kan du prøve her.

Via Skat og hjemmesiden Toldpriser.dk kan du finde ud af moms, told og importgebyr, hvis varen sendes fra et land uden for EU, det er lidt en jungle, da det ikke er alle som oplyser hvor de har lager. Selv har jeg på et tidspunkt handlet med et Engelsk firma, hvis lager ligger i Holland, men desværre var der noget i stykker, og servicen var i topform, så reservedelen blev sendt fra USA.

Postnords vejledning om Toldregler ved import for private

Er jeg på udkig efter elektronik, har jeg ofte held på hjemmesiden aliexpress.com, som også afregner dansk moms ved købet, og indberetter dette via EU's platform IOSS, for beløb op til 150 USD, så man slipper for importgebyret til transportøren. aliexpress.com fungerer på samme måde som Amazon, hvor der er samlet en lang række mindre forhandlere. Her har jeg eksempelvis købt en pakke, for 0,24 USD inkl. porto til Danmark, det vil sige ca. 1,50 DKR. I dag vil prisen med moms være 1,87 kr. Til gengæld skal man have tålmodighed da leveringstiderne ofte er tæt på 15-60 dage. Det hænder også at jeg har glemt hvad stumperne er til når de endelig ankommer.

Det er blevet enklere og billigere for mindre forsendelser. Med de nye regler skal man enten over ca. 1170 kr. +/- kursen, før man ikke umelbart undgår transportgebyret på 160 kr. Hvilket er meget lettere at forsvare, i forhold til tidligere hvor der tillagt 160 kr. hvis værdien af en pakke oversteg 80 kr. Bemærk at det momspligtige beløb, er varen pris + fragt.

Handler man via amazon.se, eller amazon.de som ligger i EU. Men ikke amazon.com som er den amerikanske side, eller amazon.co.uk, som efter Brexit, ikke længere er en del af EU. Her er der flere forhandlere som sender varerne fra et ikke EU-land, men via amazon.se og amazon.de er det forhandleren som, selv skal afholde udgifter til importgebyr, told og moms, så man kun betaler det som står på prisskiltet. Af samme grund er det ikke alle forhandlere som sender til Danmark.

Så er der det etiske spørgsmål, om man vil handle ved Amazon, idet de er kendt for dårlige arbejdsforhold og deres kamp imod at medarbejderne organiserer sig.

Husk, at klikke på betingelser!!!

Shoppens handelsbetingelser det kan være det eneste sted, hvor der står at du samtidig tegner et løbende abonnement, hvor de bliver ved med at trække penge på dit kort. Eventuelt hvordan du opsiger medlemskabet, fortryder dit køb eller hvordan du skal forholde dig til en eventuel reklamation.

Betaling

Bemærk, betaler du med: bankoverførsel, så har banken ikke mulighed for at tilbageføre pengene hvis der opstår problemer. Husk, at printe, eller gemme kvitteringen som pdf, når du betaler på nettet ikke alle acceptere en bankkvittering, hvis der opstår tvivl om betalingen. Forslår sælger at du betaler via Western Union, eller Wise så overvej lige en ekstra gang, de skal bare kende modtagernavn og beløb, så bliver pengene udbetalt kontant i en kiosk, i Nigeria eller tilsvarende. Uanset hvilken sikkerhed sælgeren stiller dig i udsigt. Deres politik vedrørendes svindel og tilbageførsel af beløb, som kan den koges ned til "Vi kan ikke hjælpe dig, bedre held næste gang",

En PayPal konto, svare til en betaling med et kreditkort på nettet, hvor beløbet kan tilbageføres hvis varen ikke kommer. Til gengæld skal man kun huske sit brugernavn, adgangskode og det er kun første gang betalingskortet skal frem. Husk, vælger du den billige øverførsel, ved at vælge at markere at beløbet er til en ven/familie, så er beløbet ikke beskyttet. Her beskriver jeg den gang jeg blev svindlet.

Til slut, det afgørende er, hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det, det oftest.

Men ikke mindst og nok også vigtigst, hvad siger din mavefornemmelse...

© 2007 , Markussen-net.dk Cookie & Privacy policy