Mediecenter

En Raspberry pi, kan let bruges til børnemishandling…

Sådan vil nogen måske beskrive det, når man i en moderne børnefamilie vælger at sige, at vi vil ikke ha fjernsyn, antenneforening 100 tv-kanaler og hvad der ellers følger med. Så den eneste løbende udgift er til internetforbindelsen, og medielicensen (som er ret svær at slipper for).

Men jeg har valgt, at droppe fjernsynet, og de dyre kanalpakker, men derfor behøver jeg ikke være helt ukulturel.

Jeg har valgt en løsning med en Raspberry pi, en lommeprojekter, og min DVD samling rippet til en Ekstern harddisk, så resterne overlever ungernes undertiden noget hårdhændede behandling, en NAS kan også anbefales. Mobiltelefonen, fungere som fjernbetjening, evt. kan man også nøjes med en trådløs mus.

En Rasberry pi, behøver ikke en projekter. Den kan let tilkobles alle fjernsyn med HDMI-stik, og også ligge bag skærmen, så man ikke kan se den, og på den måde gøre fjernsynet til et smart-tv.

Lidt nørdet, kan man sammenligne Raspberry pi, med et Appel TV og Chromecast, som begge har deres fordele og ulemper, Appel mener jeg personligt er for låst. Google´s Android 2.3 på fjernsynet, må jeg indrømme at jeg ikke kender ret meget til. Raspberry pi, derimod, er open-source. Hvor der sider nørder over hele verden og udvikler gratis. Men alle 3. løsninger vil kunne løse opgaven som et lille mediecenter, direkte i en projekter.

Via denne fil kan man installere et NetFlix plugin, som ellers har været en udfordring, se evt. mere her.

En Raspberry pi, er et udviklings printkort, i stil med “lillebroderen” Arduino, med 700/900/1200 MHz processor, og 256/512/1048 MB ram og nogle USB-stik afhængigt af kortversionen. På størrelse med et kreditkort. Det vil sige, at den svare til en, computer fra omkring år 2000, som let kan afvikle et mediecenter. Som hvis den er tændt hele tiden, “kun” har et strømforbrug på ca. 50 kr pr år.

Raspberry pi 3 har også indbygget WIFI og Bluetooth

Linux-styresystemet, det er helt enkelt, der er flere udgaver som er færdige installationer, med XBMC Mediecenter, og kan hentes via Raspberrypi.dk. TV-kanalerne klares med et DR-plugin hvor hvor DR-kanalerne og Bonanza kan streames fra internettet.
Det helt til min ynglingspris, gratis… +licens 😉

Jeg har valgt at bruge Xbian, men Raspbmc er også let at komme i gang med, via en windowsinstaller.

Selv har jeg valgt en ASUS S1 LED projekter med fuld HD opløsning, 200lm, kontrast på 1:1000 og som lover en lyskildelevetid 30.000 timer. Ret godt af en lommeprojektor, hvis lysstyrker ofte ikke overstier 100lm.

Selvom det Ikke imponerende data, for en hjemmebiograf projektor.

Bort set fra lyskildelevetiden, som nok ofte overrasker, med en udgift på mindst 1-2000 kr pr. år, mere hvis man ikke slukker projektoren rigtigt.

I testene fik projekteren minuspoint for lydstyrken, men det er ikke noget som jeg har oplevet som et problem.

Men da jeg ikke stiller høje krav, bare jeg kan se et ok, billede uden alt for mange fejl, som ikke hakker. Selvom rummet ikke er mørkelagt. Så det behøver ikke være dyrt, at ha en 150″ skærm i stuen.

Så alt i alt, så kan Rasberry pi kortet, som med cover og SD-kort købes for under 350 kr hvis man er lidt vågen. En ekstern harddisk, på 1 TB, kan række til de flestes forbrug, kan finde for 4-500 kr. Så det er faktisk projektern, som er den største udgift, men man kommer meget langt med 2-2500 kr også hvis man handler i Danmark. Som strømforsyning kan man anvende en alm, USB-mobillader.

Husk at være opmærksom på projektorens blæserstøj. Jeg returnerede hurtigt den første projekter, som jeg købte, da dens blæser mindede meget om en centrifugerende vaskemaskine.

Her er Google, Pricerunner og EDB-priser et par gode steder at starte sin søgning.

Men husk også at google andres brugererfaringer så du ikke bliver skuffet, men på den anden side så brug også din sunde fornuft. De er måske teknik-nørder, som stiller meget store krav.

En alternativ løsning, kan være en Cromecast som passer direkte i HDMI stikket på projektoren, hvorpå man også kan “køre” KODI, men også Netflex, TV2 Play og tilsvarende Android app´s. Tilgengæld fungere Cromecast ikke med en extern HDD.

Men på den anden side, hvad koster et fjernsyn, med tilhørende løbende programpakker?
 

For friluftsgrejnørden, så kan jeg faktisk tage min løsning med på sheltertur da, min projekters indbyggede batteri, kan klare ca. 2,5 timer. Hvor den også er strømforsyning for både Rasberry Pi, og en harddisk/USB-stik. Eller bare projekteren og en mobiltelefon.

Mon ikke tropsspejderne bliver overraskede.