Software

Her kommer en kort gennemgang af mine erfaringer med de programmer, som jeg har haft erfaring med i forbindelse med 3D print.

Software til 3D print, er flere ting. Hvis du selv har brug for at tegne 3D modellen, er der mange CAD programmer, både gratis og andre nærmest ubetalelige.

For at oversætte/konvertere en 3D fil, eksempelvis en *.stl-fil til g-code det vil sige maskinsprog, som printeren kan læse og omsætte til den færdige model. som beskriver koordinater, temperature osv. til printeren. Bruges et Slicer program.

Man kan også lave en server, er det muligt at tilgå printeren fra en hjemmeside. Så det både er muligt at følge med i printprocessen fra afstand, men også starte eller afbryde et print. Astroprint giver mulighed for løbende tage billeder af hvert lag, hvilket også giver mulighed for at opdage hvad der eventuelt gik galt.
 
 

3D CAD software


3D Builder
Programmet følger med Windows 8 og 10, det syner ikke af meget. Men samlinger man med tegneprogrammet Paint, så skal man ikke skue hunden på hårene. Programmet er ret nemt, at komme i gang med, tegne elementer og sammensætte dem også til avancerede figure.

Nok det tegneprogram jeg har brugt mest, når jeg har designet printemner.
 


Autodesk 123D
Autodesk 123D, er en “Homeedition” af Autodesk Inventor. Programmet er gratis, for private med basisfunktionerne fra de kendte AutoCAD programmer. Autodesk 123D, er let at komme i gang med. Det giver også mulighed for at generere en 3D model fra en række billeder, enten fra en 3D scanner, men også via et kamera.
 
 


TinkerCAD
Tinkercad er, basalt en onlineudgave af 3D Builder. Mange er glade for Tinkercad, men hvorfor ikke bruge de programmer man har i forvejen.

Men TinkerCAD gør det muligt at oprette geometriske (vektor) figurer i 2D og konvertere dem til 3D modeler.
 
 
 


Google Sketchup
Google SketchUp Programmet er gratis, for private. Det minder om Autodesk 123D, men for at eksportere til *.stl-filer kræver det et plugin. Dog er det muligt at udvide funktionerne i Google SketchUp, med adskillige plugins.
 
 
 
 
 

“Slicer”ere


Jeg har erfaring med Cura fra Ultimaker, samt Repetier Slicer.

Pt. foretrækker jeg Cura, da det er enkelt, og kan det som jeg har brug for, man gemmer til et SD-kord med et klik. Hvorimod Repetier Host er en hel pakke af programmer, med som kan rigtig meget, men desværre også lidt i mine øjne uoverskuligt.
 
 
 

 
 
 
 

 
 

Servere


OctoPrint
Et Linux styresystem, som hentes som en *iso-fil og installeres på en Raspberry Pi 3

Lidt en udfordring, at opsætte, og få live webcam overvågning. Serveren, køre direkte på en Raspberry Pi, via en hjemmeside. Men, da det hele ligger lokalt, er det også muligt at lave tilføjelser i koden hvis man ønsker andre, og flere funktioner.

Læs mere >>
 
 

AstroPrint
Et Linux styresystem, som hentes som en *iso-fil og installeres på en Raspberry Pi 3

Let at sætte op, det hele køre via en hjemmeside, hvorpå man også Slicer filen. Men da Raspberry Pi’en henter alle oplysninger på nettet, har man ikke de store muligheder for, selv at tilføje funktioner ved at ændre i koden.

Læs mere >>
 
 

Repetier Server
Repetier softwaren, kan afvikles fra Windows, Mac, og Linux… så mon ikke det også han installeres via en pakke, på en Raspberry Pi 3
 
 
 

Grunden til jeg anbefaler en Raspberry Pi 3, er at den har flest ram, og den nyeste
processorteknologi ARM7 vs. ARM6. En Raspberry Pi 2 kan også bruges.