Nethandel’s guide

En hurtig hjælp, til sikker nethandel

Der er meget at kigge efter, hvis man skal handle sikkert på nettet. Står der https:// og ikke http:// når du indtaster kortoplysninger, er det ofte et tegn på, at det er et sted du skal holde dig fra. Kan du finde kontaktoplysninger, firmaprofil eller andet som virker overbevisende… uden stavefejl. Mærkelige priser som slutter på et skævt beløb. Virker linksene på siden? Har firmaet evt. en fysisk adresse, hvor man kan henvende sig, er det et plus.

Forbrugerstyrelsens hjemmeside, kan du finde dine rettigheder.

Handler du i Danmark, har du 14 dages returret, og varen må faktisk gerne være brugt. Men forhandleren kan, hvis varen er brugt, fratrække en del af værdien som dækker et evt. værditab. Fortryder du dit køb, er det ikke nok, at lade værd med at hente varen, man skal aktivt gøre forhandleren opmærksom på at man gør brug af sin returret.

Kender du ikke firmaet, er her et par værktøjer

Tjek hvem som står bag, en dansk hjemmeside på DK-hostmaster.dk, samlign med Erhvervsstyrelsens register CVR.dk, og hjemmesidens kontaktoplysninger.

Er der i stedet tale om en udenlandsk hjemmeside, kan du prøve at finde oplysninger om domænet via Networksolutions.com

Via Trustpilot og Google, kan du finde andre brugere og kunders vuderinger og erfaringer med netbutikken. Tilsvarende dækker hjemmesiden HOWARD, hele EU. Men brug kun oplysningerne vejlederne da nogle netbutikker har forsøgt at påvirke deres score på Trustpilot.

Er jeg på udkig efter elektronik, har jeg ofte held på hjemmesiden, aliexpress.com. Som fungerer på samme måde som Amazon, hvor der er samlet en lang række mindre forhandlere. Her har jeg eksempelvis købt en pakke, for 0,24 USD inkl. porto til Danmark, det vil sige ca. 1,50 DKR. Til gengæld skal man have tålmodighed da leveringstiderne ofte er tæt på 15-60 dage. Det hænder også at jeg har glemt hvad stumperne er til når de endelig ankommer.

Pas på. handler du uden for EU, kommer der ekstra udgifter til moms, told og importgebyr. I USA sender mange firmaer ikke ud af landet, og kender du ikke nogen som kan modtage og vidersende din pakke kan du prøve her.

Via Skat og hjemmesiden Toldpriser.dk kan du finde ud af moms, told og importgebyr, hvis varen sendes fra et land uden for EU, det er lidt en jungel, da det ikke er alle som oplyser hvor de har lager. Selv har jeg på et tidspunkt handlet med et Engelsk firma, hvis lager ligger i Holland, men desværre var der noget i stykker, og servicen var i topform, så reservedelen blev sendt fra USA.

Husk importgebyr, fra fragtfirmaet kommer på hver forsendelse, oven i fragt og moms, samt evt. told, lidt afhængigt af varen. Hvis det samlede beløb inkl. fragt overstier 79,99 DKK. dvs. 80,00 DKK så stiger den faktiske pris til 260,00 DKK når der medregnes moms og håndteringsgebyr. Så det kan svare sig, at få det hele i en pakke da håndteringsgebyret kommer på hver pakke.

Hvis man er momsregistreret, er det muligt at tilmelde sig som importør, via erhvervsstyrelsen og slippe for importgebyret, men naturligvis skal man naturligvis huske at oplyse importen til skat, så man betaler eventuel moms og afgifter til glæde for samfundet.

Handler man via amazon.co.uk, eller amazon.de som ligger i eu. Men ikke amazon.com som er den amerikanske side. Her er der flere forhandlere som sender varene fra et ikke eu land, men via amazon.co.uk og amazon.de er det forhandleren som, selv skal afholde udgifter til importgebyr, told og moms, så man kun betaler det som står på prisskiltet. Af samme grund er det ikke alle forhandlere som sender til Danmark.

Med hensyn til at handle via amazon.co.uk, og amazon.de kan man spare lidt, ved at finde varen begge steder pga. kursforskellen på Euro og GBP

Husk, at klikke på betingelser!!! det kan være det eneste sted, hvor der står at du samtidig tegner et løbende abonnement, hvor de bliver ved med at trække penge på dit kort. Eventuelt hvordan du opsiger medlemsskabet, fortryder dit køb eller hvordan du skal forholde dig til en eventuel reklamation.

Bemærk, betaler du med: bankoverføresel, så har banken ikke mulighed for at tilbageføre pengene hvis der opstår problemer. Husk, at printe, eller gemme kvitteringen som pdf, når du betaler på nettet ikke alle acceptere en bankkvittering, hvis der opstår tvivl om betalingen. Forslår sælger at du betaler via Western Union, så overvej lige en ekstra gang, de skal bare kende modtagernavn og beløb, så bliver pengene udbetalt kontant i en kiosk, i Nigeria eller tilsvarende. Uanset hvilken sikkerhed sælgeren stiller dig i udsigt.

En PayPal konto, svare til en betaling med et kreditkort på nettet, hvor beløbet kan tilbageføres hvis varen ikke kommer. Tilgengæld skal man kun huske sit brugernavn, adgangskode og det er kun første gang betalingskortet skal frem..

Rabatordninger Det koster ikke noget at spørge, og mange friluftsbutikker har rabatordninger.
Friluftslageret giver 20% rabat som medlem i exploreklubben. (gratis)
Friluftland giver 10% rabat, ved køb i butik, hvis man er Spejder eller FDFér.
Spejdersport giver 10% rabat, ved køb i butik, hvis man er Spejder eller FDFér.
spejdergear giver op til 27% rabat som medlem i kundeklubben. (gratis)
Husk, at ha noget med som beviser du er spejder eller FDFér, for en sikkerheds skyld.

Til slut, det afgørende er, hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det, det oftest.

Men ikke mindst hvad siger din mavefornemmelse…