WIFI og LAN udfordringer

I takt med, at jeg får flere og flere ting, på wifi på mit netværk opstår der problemer…

2 voksne, og 4 børn giver en del…

7 telefoner: 6 private og 1 arbejdstelefon
2 tablets
5 bærbare computere
1 printer
10 +/- IoT Devices, antallet variere efter hvor mange projekter jeg har gang i
samt evt. gæster med telefon, og bærbar

Nu kommer selve udfordringen: Routeren, fra min ISP, kan håndtere op til 20 klienter, på hjemmesiden skriver de 10.
Hvilket kan betyde et ualmindeligt, ustabilt WIFI da routeren i virkeligheden er en lille computer, med begrænset cpu og ram. Som også kan “hænge” hvis den bliver overbelastet.

Samtidig skal, man hvis man ikke har langt til naboerne, scanne for at se hvilke “WIFI-radiokanaler” som ikke bliver benyttet af naboerne, for at opnå en mere stabil forbindelse, samt benytte 5 GHz WIFI, til de enheder som kan håndtere dette bånd, hvilket også kan øge overførselshastigheden.

Nogen enheder, for eksempel Chromecast kan optage en kanal, så andre enheder ikke kan fungere på det pågældende netværk.

Derudover har jeg en del enheder koblet på nettet via kobber. Som også optager en IP-adresse. Det tæller, en del Raspberry Pi, Computer, NAS

For at håndtere dette, har jeg med enorm fordel udskiftet min gamle 100 mbps switch til 2 stk 1000 mbps switche hvilket har resulteret, i at det at flytte en fil på netværket ikke resulter i, at man ikke kan streame samtidig. Samt, at det som før tog 2-3 timer at flytte, nu kun tager 10-15 minutter.

Placeringen er af Routeren, også vigtig. Da jeg mit coax-internetstik (jeg drømmer om, igen at få fiber), er placeret i den ene ende af huset. Betød det, at WIFI ikke kunne nå, den anden ende af huset. Derfor har jeg placeret et Accesspoint ca. midt i huset så dækningen passer bedre til husets opholdsrum. Samtidig har jeg forsøgt at fordele enheder og belastning på netværkene på flere radiokanaler. Men stadig kun med en DHCP server.

Med så meget på netværket, har jeg tildelt en del, af enhederne en fast IP-adresse, så jeg rimelig let kan finde dem på netværket. Men det har også den betydning, at det jeg ikke bare kan tænde for netværket. Man starter med routeren, som indeholder en DHCP-server, som tildeler de enkelte enheder deres ip-adresse. derefter switches i den rækkefølge, som de er tilsluttet netværket. derefter Accesspoint, og servere. ellers resikere man at enhederne ikke kan kommunikere idet de ved en fejl kan få tildelt et andet netværk, end resten af enhederne på netværket.

Hvis, mit netværk igen bliver ustabilt, på grund af for mange enheder, er næste skridt at installere en dedikeret DNS, og DHCP-server på netværket i en Raspberry Pi, hvilket efter sigende skulle resultere i, hurtigere søgninger på internettet, men også at cpu og ram ikke bliver brugt til andre opgaver.