Bit vejledning

Quikguide til fræseværktøj

Da jeg ”kun” har adgang til at anvende 3,175mm bits (1/8”) både på grund af mit valg af en mini CNC-fræser, hvis spinkelhed ikke kan holde til metal ret længe.

Der er mange emner, om værktøj, som faktisk ikke er relevante når vi snakker små størrelser. Endefræsere er lavet af, typisk hårdmetal eller HSS, selv om der er et par mere eksotiske alternativer såsom pulver metal. Det afhænger af materialet, der skal skæres, samt på maskinens maksimale spindel hastighed. Hvis du ikke i stand til at nå de anbefalede hastigheder, kan du meget vel opdage HSS endefræsere give mere mening.

Antallet af skær er afhængigt af det materiale, du vil skære og mulighederne i din maskine. Oftest gælder det om, at have så mange skær som muligt, da de virker som en “spindel multiplikator”. For en given spindel hastighed og Spånestrøm, kan en 4 skæret fodres dobbelt så hurtigt som en 2 skæret . De mest almindelige muligheder er 2, 3 eller 4 skær.

Afhængigt af hvilken vej spiralen går på en kutter, får du en kutter, der enten flytter spåner op eller ned. Så vil en upcut flytte spånerne op og ud af snittet, og det vil have tendens til at trække op på emnet. En upcut er en konventionel endefræser for alle henseender. Til træ og materialer, som kan spåner ha den ulempe, at de trækker spåner langs den øverste kant. En downcut skubber ned, og det efterlader et renere snit på toppen, men kan flosse den nederste kant.
Det er en fordel at få materialet ledt væk. Og holde det, tempereret.
Træ brænder sort, Plast smelter, metal bliver anløbent.


“Diamond Cut”
De ligner en træ rasp. De er gode til efterbehandling nedskæringer, men deres evne til at fjerne spåner er begrænset. Da de er skånsom mod materialet, er de ofte bruges med kompositter, PC plademateriale, og andre lagdelte materialer.
 
 
 
 
 


Straight Flute Cutters
På en spiralformet skær, skær det hele på én gang som hele kanten smækker ind i arbejdsemnet. Den fungerer ikke til metal. Selvom en rillet cutter går 3x hurtigere og efterlader en bedre finish, er de billige, og findes med forskellige profiler.
 
 
 
 


V-Bits
Almindeligt anvendt til gravering: Den enkle geometri på knivene forhindrer dem i at være nyttige til ret meget, men de gør et godt stykke arbejde ved gravering og giver pæne klare billeder, bogstaver og tal.
 
 
 
 
 


PCB Bor
Der er ikke så meget at sige om bor, de små dimensioner knækker let hvis de presses let, fra X og Y aksen, hvorimod til almindelige huller (Z aksen) er de fænomenale eksempelvis i en printplade, når der skal bores ud til komponenter.