Anet A8 SAFE mod

Jeg arbejder på en automatisk brandalarm til 3D printere. Ikke at den alarmen, men sikre automatisk afbrydelse af printeren hvis den bliver overophedet.

Den største “fare” er termostaten som sidder i et lille hul på printhovdet (Heatblock). Som hvis den falder af ved en fejl, opdager printeren ikke at den er varm, men forsætter med at varme, hvilket har ført til at flere huse er brændt. Selv har jeg oplevet at blæseren på extruder, som fremføre filament, smeltede.

Hvis man ikke anvender en “all-metal extruder”, vil teflonrøret i røret, allerrede ved 250 C, afgive sundhedsskadelige dampe.

Tanken er, at IR termometeret (GY-906), rettes mod heatblocken så den måler temperaturen, samtidig med Røg detektor (MQ-2) måler evt. røgudvikling. Dette afbryder 230V forsyningen, inden printerens strømforsyning med et relæ, som jeg pt. er i tvivl om skal være NO eller NC.

NO: har den fordel at det forøger sikkerheden, ved at printeren ikke kan tænde før sikkerheden er etableret.

NC: har den fordel at det mindsker fejlafbrydelser, men da printeren ikke forsætter efter en strømafbrydelse, bør dette ikke give bekymringer.

Når det virker for mig, vil jeg forsøge at implementere sikkerheden i octopi.

Foreløbig indkøbsliste:
1 stk Arduino Pro Mini.
1 stk GY-906 IR termometer, baseret på MLX90614.
1 stk MQ-2 Røg detektor.
1 stk Relæ, så 230V forsyningen afbrydes automatisk.

Derudover har jeg tilføjet 2 stk. Heat Bed MOSFETs så jeg, begrænser strømmen som løber igennem klemmerne på controllerkortet.

Producenterne anbefaler kraftigt, at man ikke efterlader en tændt 3D printer uden opsyn, samt at der er monteret en røgalarm i umeldbart nærhed. Dette projekt er ment som en yderligere hjælp.

Koden ligger på min GitHub profil:OZoneSQT